Ανακύκλωση εκθεμάτων
Η ΕΥΦΥΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ Β&Ε ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
"ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΟΡΟΦΟ. ΟΛΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΠΙΟ ΟΙΚΕΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΕΔΩ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Η ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΦΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΚΑΤΑ 80%."
Επιτέλους, τα μουσεία όλης της χώρας άνοιξαν ξανά μετά από μία πολύμηνη παύση. Ποιος θα φανταζόταν πως το άνοιγμά τους θα ήταν η ιδανικότερη κάθαρση στο «δράμα» που ζούμε. Κι όμως, ανάμεσα σε τοίχους γεμάτους πολιτισμό, μπορούμε να βρούμε ξανά όσα ο εγκλεισμός μας στέρησε.
Τα μουσεία κατά τη διάρκεια της καραντίνας με διαδικτυακές δράσεις και αλληλεπιδράσεις μέσω των social media, πάλεψαν για να μη χαθεί η επαφή με το κοινό. Ωστόσο, αυτό είναι το φανερό κομμάτι των μουσείων στην εποχή του covid-19. Πίσω από τις κλειστές τους πόρτες δούλευαν και προετοιμάζονταν για τη μέρα που θα υποδεχόντουσαν ξανά όλους εμάς.
Ένα συγκεκριμένο μουσείο, όμως, μας επιφύλασσε μια πιο ιδιαίτερη υποδοχή. Το μουσείο αυτό δεν είναι άλλο από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα. Θέλοντας να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για να το επισκεφθούμε, έβγαλε από τις αποθήκες του 58 νέα έργα και τα τοποθέτησε, με παρεμβάσεις, στη μόνιμη συλλογή του. Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στην Αθήνα.
Όσοι έχουν επισκεφθεί το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γνωρίζουν πολύ καλά για τη σπουδαιότητα και την ποιότητα της συλλογής του. Τα έργα που την αποτελούν έχουν φτιαχτεί από τα χέρια σημαντικών καλλιτεχνών, οι οποίοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ιστορία της τέχνης. Περνώντας από αίθουσα σε αίθουσα, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε πίνακες του Vincent van Gogh, να απορροφηθούμε από τα αχνά χρώματα του Claude Monet και να ξαποστάσουμε μπροστά από έναν Pablo Picasso. Κι όλα αυτά σε ένα ελληνικό μουσείο.
Ας περιηγηθούμε στους ορόφους του για να εντοπίσουμε τις αλλαγές. Φτάσαμε στον πρώτο όροφο. Εδώ, όλα έχουν μείνει όπως πριν. Τα έργα των «Κλασικών της μοντέρνας τέχνης», τα γαλλικά έπιπλα του 18ου αιώνα και τα πανέμορφα διακοσμητικά αντικείμενα από τη Γαλλία και την Κίνα, παραμένουν στη θέση τους.
Τώρα βρισκόμαστε στον δεύτερο όροφο. Είναι αφιερωμένος στις «Ματιές στον 19ο και 20ό αιώνα» και σε έργα σε χαρτί. Εδώ τα εκθέματα ανανεώθηκαν περίπου κατά 30%. Δίπλα στους Jackson Pollock, Alberto Giacometti, Max Ernst και Roy Lichtenstein θα στέκονται πλέον έργα των Picasso, Miró, Marc Chagall, Barbara Hepworth, Claude Lalanne κ.α.
Ανεβαίνουμε προς τον τρίτο και τέταρτο όροφο. Όλα μοιάζουν κάπως πιο οικεία, καθώς εδώ εκτίθενται έργα της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Η οικειότητα αυτή χάνεται σχετικά γρήγορα, αφού η έκθεση έχει ανανεωθεί κατά 80%. Συγκεκριμένα, στον τρίτο όροφο οι Γιάννης Τσαρούχης, Κωνσταντίνος Παρθένης και Γιάννης Παππάς συνδιαλέγονται πλέον με τους Γιώργο Μπουζιάνη, Μιχάλη Τόμπρο, Γιώργο Ρόρρη κ.α. Ο πιο σημαντικός γείτονας, όμως, που απέκτησαν είναι ο Παναγιώτης Τέτσης με ένα μεγάλο τμήμα της εμβληματικής Λαϊκής αγοράς, που μας υποδέχεται πλέον στην νέα Εθνική Πινακοθήκη.
Και για το τέλος, στον τέταρτο όροφο με τους πρωτοπόρους ερευνητές και ποιητές της αφαίρεσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες εκπλήξεις. Τα ήδη δημοφιλή και αγαπημένα τολμώ να πω, έργα των Γιάννη Μόραλη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Γιάννη Κουνέλλη γειτνιάζουν με τους μοναδικούς Taki, Chryssa, Γιώργο Ζογγολόπουλο, Pavlo, Αλέξη Ακριθάκη κ.α.
Για εμένα, μετά την Εθνική Πινακοθήκη που τόσο πολύ όλοι αναμέναμε, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή βρίσκεται στη δεύτερη θέση των must-visit Αθηναϊκών Μουσείων. Με αυτή τους τη κίνηση, κατάφεραν να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης και να προβάλουν την πλούσια συλλογή τους, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε από κοντά αυτά τα μοναδικά έργα.
Όροφος τέταρτος
Η είσοδος του μουσείου