top of page

Thessaloniki Biennale 2019

Ερωτεύσου τη σύγχρονη τέχνη της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο

Η σύγχρονη τέχνη δεν είναι για όλους. Αλλά, βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, όλοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα χαζεύοντας σύγχρονα εκθέματα για μερικές ώρες. Τις συνθήκες αυτές θα πληροί η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο κι έτσι, ακόμη κι ο πιο δύσπιστος, θα δει τη σημερινή τέχνη με άλλο μάτι.

 

"Γιατί συγκεκριμένα αυτό το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Φεβρουαρίου 2020;"

Γιατί θα είναι δωρεάν! Η 7η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης εξελίσσεται με επιτυχία τους τελευταίους 4 μήνες. Στις 16 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται και επιβραβεύει τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους που φιλοξενούνται οι εκθέσεις της.

 

"Τι πρέπει να ξέρω πριν πάω στην έκθεση;"

Με τον όρο “Μπιενάλε” συνήθως αναφερόμαστε στην παγκόσμια έκθεση σύγχρονης τέχνης της Βενετίας. Εκτός αυτού, η Μπιενάλε είναι επίσης ένα ίδρυμα το οποίο διοργανώνει πολλαπλές εκθέσεις ανά τον κόσμο. Στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήθηκε το 2007 και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος πρόκειται για την έβδομη στη σειρά και σε αυτή συμμετέχουν 50 και πλέον καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 11 επιμελητές, έξι χώροι στη Θεσσαλονίκη και ένας στην Αθήνα. Κεντρικός της άξονας ορίστηκε η “ΣΤΑΣΗ”. Δηλαδή, τα έργα των καλλιτεχνών μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημείο στάσης, ενώ παράλληλα προτείνουν μία στάση ζωής. Κοινό στοιχείο όλων είναι η ανασύνθεση του κόσμου και η διάθεση να προτρέψουν τον επισκέπτη να επαναπροσδιορίσει τις αξίες και τις προτεραιότητές του.

 

"Προλαβαίνω σε μία ημέρα να επισκεφτώ και τους έξι χώρους της Θεσσαλονίκης;"

Ναι! Δες το σαν πρόκληση και, αν σε βολεύει, ακολούθησε τη διαδρομή που θα σου προτείνω.

  • Ξεκίνησε την περιήγησή σου νωρίς το πρωί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. Ανοίγει στις 10:00.

  • Έπειτα, αν είναι Σάββατο, κατευθύνσου προς το Αλατζά Ιμαρέτ. Θα σου πάρει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο ή 40 λεπτά με τα πόδια. Αν είναι Κυριακή, θα βρεις το Αλατζά Ιμαρέτ κλειστό, οπότε συνέχισε στους υπόλοιπους χώρους.

  • Μετά, κατηφόρισε προς τη θάλασσα, για να βρεις τα έργα της έκθεσης στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο.

  • Και κάπου εδώ θα έχεις κουραστεί. Αν θες, κάνε ένα γρήγορο διάλειμμα για φαγητό στο “Ύψιλον” που βρίσκεται εκεί κοντά και πραγματικά είναι υπέροχο. Το συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα.

  • Τελευταίο και καλύτερο άφησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που κλείνει στις 18:00.

  • Όσον αφορά τα λίγα εκθέματα που βρίσκονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πιστεύω πως αξίζει κάποιος να τα θαυμάσει συνδυάζοντάς τα με μια παράσταση στο Μέγαρο.

 

"Βαριέμαι να δω έξι χώρους. Μπορώ να δω μόνο έναν;"

Φυσικά. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκονται τα έργα των περισσότερων καλλιτεχνών, οπότε αν θες να δεις μόνο έναν από τους χώρους που συμμετέχουν στη Μπιενάλε, δες αυτόν. Το Σαββατοκύριακο παραμένει ανοιχτό από τις 10:00 έως τις 18:00 και την Κυριακή στις 12:00 πραγματοποιεί δωρεάν ξενάγηση στα εκθέματα της έκθεσης για το κοινό.

 

"Είμαι στην Αθήνα. Ποιος είναι ο ένας χώρος που συμμετέχει στην έκθεση;"

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο όπου παρουσιάζονται τα έργα τριών νέων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια εγκατάσταση της Μαργαρίτας Τσουλουχά, ένα καλλιτεχνικό βιβλίο του Μάρκελλου Κολοφωτιά και μια βίντεο εγκατάσταση της Δήμητρας Μαρίνη, όλοι βραβευθέντες στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας του 2017. Προσωπικά, δεν έχω προλάβει ακόμη να το επισκεφτώ, αλλά θα φροντίσω να το κάνω το Σαββατοκύριακο!

Εδώ θα βρεις όλες τις ώρες που γίνονται δωρεάν ξεναγήσεις στους χώρους της Μπιενάλε και εδώ το ωράριο λειτουργίας όλων των εκθεσιακών χώρων.

thessalonikibiennale.gr

Thessaloniki Bienalle-3.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-10.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-5.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

ΛΕΞΕΙΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μαρίζα Καρύδη
Thessaloniki Bienalle-14.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-2.jpg

Museum of Photography | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-17.jpg

Alatza Imaret | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-7.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-9.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-8.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

Thessaloniki Bienalle-12.jpg

Museum of Contemporary Art | Thessaloniki

bottom of page