top of page

10+1 Δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που λες για να μην πηγαίνεις σε μουσεία, καταρρίπτονται

Ξέρεις πολλά κτίρια που να υπάρχουν για να κάνουν τους ανθρώπους που τα επισκέπτονται ευτυχισμένους; Τα σύγχρονα μουσεία βοηθούν τους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν με ουσιαστικό τρόπο και να δώσουν αξία σε ό,τι πραγματικά αξίζει. Αλλά εσύ, όταν κάποιος σου προτείνει μια βόλτα σε μουσείο, απαντάς:

1. "Δεν μου αρέσουν τα μουσεία"

 

Σε πόσα έχεις πάει για να βγάλεις αυτό το συμπέρασμα; Τα μουσεία διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και το γεγονός ότι έως σήμερα δεν είχες θετικές εμπειρίες σε κάποια από αυτά, δε σημαίνει πως γενικά δε σου αρέσει κανένα. Υπάρχει μουσείο για παγωτό, μουσείο για σεξ, μουσείο για φαγητό, μουσείο για περιλαίμια σκύλων, μουσείο για μηχανές γκαζόν, μουσείο για χωρισμούς, μουσείο για λούτρινα κουνελάκια, μουσείο αφιερωμένο στην κακή τέχνη και μουσείο κάτω από τη θάλασσα. Κανένα απ' αυτά δε σου αρέσει; 

 

2. "Μένω μακριά"

 

Πολλά επαρχιακά μουσεία είναι εξίσου ενδιαφέροντα με εκείνα της Αθήνας. Σε αυτή τη λίστα θα δεις σχεδόν όλα τα μουσεία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και είναι πάνω από 280! Σίγουρα μένεις μακριά από ένα;

 

3. "Δεν έχω χρόνο"

 

Δε χρειάζεσαι χρόνο. Μπορείς να συνδυάσεις τη γρήγορη επίσκεψη σε ένα μουσείο μαζί με μία από τις καθημερινές σου υποχρεώσεις. Ακόμη κι αν περπατήσεις ανάμεσα στα εκθέματα για μονάχα μισή ώρα, θα έχεις αποβάλει το άγχος της καθημερινότητας λόγω της ησυχίας του χώρου, θα έχεις κατανοήσει την κεντρική ιδέα της έκθεσης και θα έχεις μπει στη διαδικασία να σκεφτείς αν σου αρέσει αυτό που βλέπεις ή όχι, κάτι που αυτομάτως κάνει την ημέρα σου πολύ πιο ενδιαφέρουσα και παραγωγική. Επίσης, αν δεν έχεις χρόνο τα πρωινά, πολλά μουσεία μένουν ανοιχτά έως αργά το βράδυ σε συγκεκριμένες ημέρες.

4. "Προτιμώ να πάω για ψώνια"

 

Μην υποτιμάς τα gift shops των μουσείων, ειδικά εκείνων του εξωτερικού. Θα βρεις από μπισκότα πρωινού, έως σετ με κρέμες για ταλαιπωρημένα χέρια κηπουρών και όλα τους σε προσεγμένες συσκευασίες.  

5. "Τα μουσεία με κουράζουν"

 

Δεν είσαι υποχρεωμένη/ος να πιέζεις τον εαυτό σου να δει όλα τα εκθέματα και να διαβάσει κάθε τους εξήγηση. Το μόνο που έχει σημασία είναι να περάσεις όμορφα και να μάθεις κάτι καινούργιο. Κάνε online μία έρευνα για τα εκθέματα που σε ενδιαφέρει να δεις περισσότερο, αφιέρωσε χρόνο μόνο σε αυτά και μετά πήγαινε για καφέ.

6. "Έχω διάβασμα"

 

Κρατάς μυστικό; Από το study room του Μουσείου της Ακρόπολης, έχεις την καλύτερη θέα στις Καρυάτιδες.

7. "Δεν θα καταλάβω τα εκθέματα"

 

Θα τα καταλάβεις, αν τα κείμενα που τα συνοδεύουν είναι καλογραμμένα. Αν δεν τα καταλάβεις, δε φταις εσύ, φταίει ο επιμελητής της έκθεσης. Παρόλα αυτά, μπορείς να περάσεις όμορφα ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις ή γιατί το βλέπεις. Βρίσκεσαι σε έναν χώρο που δημιουργήθηκε για τη μετάδοση γνώσης και αυτό αρκεί για να σε εμπνεύσει.

8. "Έχω πάει σε πολλά μουσεία. Δε χρειάζεται να πάω σε άλλα"

 

Εντάξει. Μην πας στα πάνω από 55.000 μουσεία όλου του κόσμου που συνεχώς εξελίσσονται, επειδή έχεις ήδη πάει σε βαρετούς αρχαιολογικούς χώρους με το σχολείο, όταν ήσουν παιδί.

9. "Προτιμώ να πάω για καφέ"

Το Βυζαντινό, το Νομισματικό, το Ισλαμικής Τέχνης, το Κυκλαδικής Τέχνης, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Μουσείο της Ακρόπολης έχουν τα πιο όμορφα καφέ στην Αθήνα! Κι αν τα επισκεφτείς μόνο για καφέ ή φαγητό, η είσοδός σου σε αυτά είναι δωρεάν.

 

10. "Είναι ακριβά"

 

Σε αυτή τη σελίδα θα βρεις όλες τις ημέρες του χρόνου που τα μουσεία του δημοσίου είναι δωρεάν, αλλά και το αν ανήκεις σε μία από τις κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ελεύθερη ή μειωμένη είσοδο. Όσο για τα ιδιωτικά μουσεία, κι αυτά έχουν ημέρες με δωρεάν ή μειωμένη είσοδο, γι’ αυτό μην ξεχνάς να τσεκάρεις τις ιστοσελίδες τους για το πότε σε συμφέρει να τα επισκεφτείς.

11. "Έχω δει ήδη το συγκεκριμένο μουσείο"

 

Πριν πόσο καιρό; Για παράδειγμα, αν είχες δει το μουσείο της Ακρόπολης όταν είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2009 και δεν έχεις ξαναπάει από τότε, πίστεψέ με θα εκπλαγείς. Τα μουσεία ανανεώνονται πολύ συχνά και, εκτός από τις μόνιμες, διαθέτουν και περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες συνήθως είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Επίσης, όσες φορές κι αν δεις την ίδια έκθεση, πάντα θα παρατηρείς κάτι νέο. Πάντα. 

Malta 2.jpg

Mdina Cathedral Museum | Malta

Athens Photo Festival 2.jpg

National Museum of Contemporary Art | Athens

Gardener.jpg

 Victoria and Albert Museum | London

ΛΕΞΕΙΣ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μαρίζα Καρύδη
Athens Photo Festival.jpg

Benaki Museum 138 Pireos St. | Athens

bottom of page